Gastouderbureau Het Biggetje


Gastouders per regio

Informatie

 

Facebookpagina GOB Het Biggetje

GASTOUDERBUREAU HET BIGGETJE
ook bekend als gastouderbureau Zeeland


 

Anja (Koudekerke)

ANJA (Koudekerke)

Even voorstellen

Ik ben Anja Muilwijk (1962). Ik ben getrouwd met Eric (1960) en heb twee kinderen Nick (1991) en Joan (1999). Nick en Joan wonen al een aantal jaar niet meer thuis. Als je thuis werkt als gastouder doe je dit niet alleen, het hele gezin draait hierin mee. Prachtig was het om te zien hoe de wisselwerking was tussen “de kleintjes” en mijn eigen kinderen. In 1995 heb ik mijn baan opgezegd om iets heel anders te gaan doen. Als hulpleidster op de peuterspeelzaal was ik al enthousiast gemaakt om met jonge kinderen te werken. Mijn zoon ging naar de basisschool en ik ging terug in de schoolbanken om de opleiding kinderopvang te gaan doen. Na het behalen van mijn diploma zijn we met het gezin verhuisd naar Koudekerke. Na mijn opleiding heb ik als gastouder thuis gewerkt, op een kinderdagverblijf en bij een peuterspeelzaal. Ook heb ik een aantal jaar gewerkt bij mensen met mogelijkheden (een beperking). Sinds 2007 gestopt met werken voor een baas en gestart als zelfstandige gastouder, aangesloten bij kinderopvang het Biggetje. Ik ben in het bezit van het diploma EHBO voor kinderen en ga ieder jaar op herhalingscursus. Dit is een nieuwe eis voor officiële gastouders. Ook sta ik ingeschreven in het Landelijk register kinderopvang. Dit is verplicht, zodat de ouders in aanmerking komen voor een tegemoetkoming van de belastingdienst.

Werken met kinderen:
Op de dinsdag, woensdag en donderdag komen er kinderen bij ons thuis op de opvang. Het geeft een goed gevoel om deze kinderen een veilige plek aan te bieden waar ze zich prettig voelen en zich kunnen ontwikkelen. Respect voor de natuur en de mens is voor ons heel belangrijk. We proberen zoveel mogelijk milieu bewuste voeding te eten/drinken. Er wordt gebruik gemaakt van veel biologische producten en weinig toegevoegde suikers. Ook bij aanschaffen van het speelgoed/ knutselmateriaal/schoonmaakmiddelen/scheiden van afval kijken we hoe we dit zo duurzaam mogelijk kunnen doen. De opvang is in huiselijke kring, er zijn vaste rituelen die steeds terugkomen. Bv. In de ochtend, als we aan tafel fruit eten, laten we een kaarsje branden zodat voor de kinderen duidelijk is: zolang het kaarsje brandt, blijven we aan tafel. Tijdens de eet/drinkmomenten in de ochtend zingen we liedjes. Er zijn regelmatig rust momenten dan lezen we een boekje. Er is voldoende ruimte en speelgoed voor de vrij spel momenten.
Met de kinderen aan de slag met klei, verf of iets anders wordt ook gedaan. Deze activiteiten gaan heel spelenderwijs. Het doel is om ze te laten kennismaken met de materialen en mogelijkheden. Ik vind het super om te kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de kinderen. Doe dan regelmatig andere activiteiten die aansluiten bij hun ontwikkeling. Voor de kinderen die overdag slapen en moe geworden zijn van alle indrukken, heb ik ledikantjes om lekker in te slapen. Kinderstoelen, een box en kinderwagens zijn ook aanwezig, zodat u dat niet hoeft mee te brengen.

Naar buiten
Zelf ben ik graag buiten. Voor de ontwikkeling van de kinderen is het ook heel fijn om regelmatig buiten te zijn. We proberen dan ook om iedere dag naar buiten te gaan. Dit kan zijn om te wandelen of in de tuin even te genieten van het buiten zijn. Lekker op onderzoek in de natuur, op zoek naar bv wormen, mieren en bloemen. De vogels die het heel gezellig vinden om bij ons op bezoek te komen brood te geven. Het eten geven aan de konijn vinden de grotere kinderen ook altijd leuk om te doen. Er is een afgesloten kindvriendelijke tuin. De hele kleintjes kunnen bij mooi weer in de box of lekker buiten slapen in een campingbedje. Er is verschillend rijdend speelmateriaal, fietsjes, loopauto’s. Sinds het voorjaar 2018 hebben we de trampoline vervangen voor een stuk gras. Het gras heeft ons al veel plezier gegeven. Met blote voeten op het gras, ook kruipen over het gras voelt heel anders. Als het warm weer is, is water een activiteit waar de kinderen veel plezier en verkoeling aan beleven. Lekker aan de watertafel kliederen met bakjes water/bootjes. Sinds een paar jaar hebben we een moestuin in de buurt. Hier lopen we regelmatig naartoe en kunnen de kinderen zien/ruiken/proeven van wat daar groeit.
          
Informatie
Bel me gerust als je eens een kijkje wilt komen nemen. Dan kun je zelf beoordelen of je je kindje met een gerust hart achter zou kunnen laten en of het goed voelt. Mijn telefoonnummer 0118-552 809 of 06-15140159. Mailen kan ook opvangtlammetje@zeelandnet.nl


U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan nvandenberg@hotmail.com
Copyright © 2015 Gastouderbureau Het Biggetje
Gastouderbureau Het Biggetje